De ce să faci cadou un puzzle personalizat?

puzzle personalizat A4

De ce să faci cadou un puzzle?

La întrebarea „De ce un puzzle cadou?” vom porni în a oferi un răspuns de la câteva explicații referitoare la ce este un puzzle și de câte tipuri sunt puzzle-urile.

 • Ce este un puzzle?

Termenul de puzzle provine din englezescul jigsaw puzzle (puzzle-decupaj), denumire utilizată pentru orice tip de joc, jucărie sau problemă care solicită ingeniozitate, logică, perspicacitate și perseverență pentru a ajunge la o soluție.

Wikipedia, enciclopedia liberă definește jocul de puzzle drept „reconstituirea unei imagini sau a unui obiect tridimensional având la dispoziție numeroase piese (diferite ca formă și culoare) ce se pot intercala”.

Un puzzle poate cuprinde între 2 și mii de piese. Puzzle-urile pot avea diferite grade de dificultate, suscitând astfel cu precădere interesul pasionaților.

 • Tipuri de puzzle

Există două categorii de puzzle:

 • Puzzle bidimensional: Este cel comun în care o imagine este decupată în mai multe bucăți (piese), iar scopul jocului este de a reconstitui imaginea inițială prin asamblarea pieselor, al căror număr variază între câteva (2-12 puzzle-uri pentru copii) și câteva mii (puzzle-uri-hobby, care necesită foarte multă răbdare dar mai ales timp).

Poți personaliza cu fotografia ta și comanda aici puzzle-ul tău bidimensional personalizat (link intern puzzle personalizat).

 • Puzzle tridimensional: Este asemănător celui bidimensional, dar vizează construcția unui obiect, cum ar fi o clădire sau un corp geometric, aproximativ jocului LEGO, în loc de o imagine.

Și totuși „De ce să faci cadou un puzzle?”. Putem oferi un răspuns adecvat acestei întrebări ilustrând  beneficiile rezolvării puzzle-urilor de către copii și adulți.

 • Beneficiile rezolvării puzzle-urilor de către copii și adulți

În mod cert, în zilele noastre, există o mai mare probabilitate de a vedea copii jucând jocuri pe tabletă, PC sau consolă decât să rezolve puzzle-uri tradiționale. Însă, adulții apelează din ce în ce mai mult la puzzle-uri, ca metodă de relaxare și de provocare într-o nouă manieră a minții.

Care sunt avantajele puzzle-urilor pentru copii și adulți?

 • Memorie îmbunătățită

Rezolvarea puzzle-urilor își aduce un aport notabil în consolidarea conexiunilor existente între celulele creierului uman, facilitând crearea de noi conexiuni neuronale. Aceasta, la rândul său, îmbunătățește viteza mentală și procesele de gândire.

Puzzle-urile sunt deosebit de benefice pentru îmbunătățirea memoriei pe termen scurt. Memoria noastră pe termen scurt ne ajută să ne amintim formele și culorile și să vizualizăm imaginea mai mare pentru a ne da seama care piese se vor potrivi.

 •  Abilități mai bune de rezolvare a problemelor

Capacitatea de a rezolva creativ problemele și de a gândi critic este foarte apreciată în forța de muncă. Puzzle-urile ne ajută să dezvoltăm toate acele abilități importante.

Puzzle-urile necesită să adoptăm diferite abordări pentru a încerca să rezolvăm o problemă, deoarece există multe încercări și erori. De asemenea, învățăm valoarea formulării teoriilor, testarea ipotezelor și schimbarea perspectivelor noastre atunci când ceva nu funcționează conform planului.

Toate aceste abilități pot fi transferate cu ușurință în viața noastră de muncă pentru a ne face angajați mai inovatori și adaptabili.

 •  Raționament vizual-spațial îmbunătățit

Când rezolvăm un puzzle, trebuie să analizăm diferite piese și să ne dăm seama unde se încadrează în imaginea mai mare. A face acest lucru ajută în mod îmbunătățit raționamentul nostru vizual-spațial. Mai bune abilități vizual-spațiale ajută la o serie de sarcini de zi cu zi, inclusiv: conducerea unei mașini (parcare, comutare benzi etc.), utilizarea hărților.

Abilitatea vizual-spațială este importantă și pentru persoanele care lucrează în anumite domenii, cum ar fi:

 • Arhitecți
 • Ingineri
 • Chimiștii
 • Artiști
 • Chirurgi
 •  Mai multe oportunități de educație

Puzzle-urile încrucișate și alte jocuri de cuvinte oferă oportunități educaționale excelente. Ele ne ajută să ne îmbunătățim vocabularul, precum și abilitățile de limbă, cercetare și ortografie.

Nu ești niciodată prea bătrân pentru a te contesta învățând cuvinte și fraze noi, iar puzzle-urile oferă o modalitate distractivă de a realiza acest lucru.

 •  IQ crescut

Puzzle-urile oferă îmbunătățiri ale vocabularului, memoriei și raționamentelor noastre generale. Deci, nu ar trebui să surprindem că unul dintre celelalte beneficii ale puzzle-urilor este faptul că ele contribuie la creșterea coeficientului de coeficient de inteligență (coeficientul de informații).

Un cercetător de la Universitatea Michigan chiar a descoperit că adulții și-ar putea îmbunătăți IQ-ul cu patru puncte după ce au petrecut 25 de minute pe zi jucând jocuri de puzzle.

 •  Întârzie demența și Alzheimer

Chiar dacă nu vă pasă să vă creșteți IQ-ul, menținerea creierului activ cu puzzle-uri poate ajuta la amânarea simptomelor demenței și a bolii Alzheimer.

Studiile arată că menținerea activă a minții prin intermediul unor puzzle-uri și a altor activități de rezolvare a problemelor poate reduce cantitatea de leziuni ale celulelor creierului care apar la pacienții Alzheimer. De asemenea, susține creșterea celulelor nervoase noi și consolidează conexiunile dintre ele.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o corelație între numărul de ani pe care cineva a rezolvat puzzle-uri și probabilitatea ca acesta să dezvolte Alzheimer. Deci, cu cât începi să faci din puzzle-uri o parte obișnuită a vieții tale, cu atât mai bine. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să îți protejezi creierul.

 •  Stare de spirit îmbunătățită

Un alt dintre avantajele puzzle-urilor este că acestea cresc producția de dopamină din creierul nostru.

Dopamina este un neurotransmițător care reglează starea de spirit și sentimentele de optimism și afectează memoria, concentrarea și motivația.

Dopamina este eliberată de fiecare dată când rezolvăm cu succes un puzzle. Acest lucru ne încurajează să continuăm să lucrăm la rezolvarea lor și la provocarea noastră.

 • Niveluri de stres mai mici

În același timp în care puzzle-urile ne provoacă, ele ne ajută, de asemenea, să ne relaxăm.

Creierul nostru trece, de asemenea, de la o „Beta” sau o stare de veghe la o stare „Alpha” atunci când rezolvăm puzzle-uri. Starea Alpha este similară cu cea în care ne aflăm când visăm.

Această schimbare a conștiinței vine cu multe beneficii, inclusiv:

 • Capacitatea de a realiza conexiuni mai profunde
 • Îmbunătățirea gândirii noastre
 • Reduce stresul
 • Îmbunătățește starea de spirit
 • Creșteți-ne încrederea în sine
 • Atenție sporită la detalii

Când încercați să rezolvați un puzzle, în special un puzzle cu piese minuscule, care arată la fel, atenția la detalii este crucială.

Trebuie să vă antrenați ochii pentru a alege mici diferențe de culoare sau formă care vă vor ajuta să puneți totul laolaltă.

O abilitate de a identifica detaliile ajută în fiecare aspect al vieții noastre, în special la locul de muncă, aspect ce conduce la îmbunătățirea rezultatelor la locul de muncă.

 • Productivitate crescuta

Când suntem mai fericiți și mai puțin stresați, ne este mai ușor să ne concentrăm. Când concentrarea noastră se îmbunătățește, productivitatea crește în mod natural.

Dacă vă luptați să rămâneți concentrați la serviciu sau la școală, luați în considerare o scurtă pauză pentru a rezolva un puzzle și pentru a vă reseta creierul.

Multe birouri încep de fapt să includă puzzle-uri și alte jocuri de puzzle în sălile de desene. Aceste puzzle-uri îi lasă pe angajați să se gândească la muncă timp de câteva minute și să revină reînviorați și gata de plecare!

 • Mai bună colaborare

Dacă sunteți în căutarea unui alt motiv pentru a încorpora puzzle-uri în locul de muncă, spuneți-i șefului că s-a dovedit științific că puzzle-urile au potențialul de a îmbunătăți colaborarea în echipă.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că a oferi oamenilor posibilitatea de a lucra împreună la rezolvarea puzzle-urilor le-a permis îmbunătățirea relațiilor și abilităților de cooperare pentru a termina o sarcină.

Profitați de beneficiile puzzle-urilor începând de astăzi!

Acum că știți mai multe despre beneficiile puzzle-urilor pentru adulți, este timpul să începeți să rezolvați unele pentru dvs.!

De asemenea puteți comanda puzzle-uri personalizate online aici.

Pentru a răspunde la întrebarea „De ce un puzzle personalizat cadou?” poți citi mai multe detalii aici?

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.