Prezentarea Power Point

power point licenta

Cum să prezinți lucrarea de licentă în power point

Un subiect  „delicat” și intens dezbătut în rândul viitorilor absolvenți în preajma susținerii lucrării lor îl constituie prezentarea lucrării de licență/disertație sub formă de slide-uri în Microsoft Power Point.

Regula de bază a unei prezentări Power Point reușite aș putea spune că este următoarea: o prezentare bună este o combinație reușită între slide-uri și povestea lor exprimată oral, dar nescrisă pe slide-uri.

De ce? Pentru că tot ceea ce se poate spune nu apare pe slide, iar ce nu se poate povesti (grafice, tabele scheme, cifre) va fi pe slide.

Cu toate că adesea speech-ul este creat pentru 10 chiar 15 minute, de cele mai multe ori prezentarea lucrării de licență/ disertație trebuie să se încadreze în maxim 5-6 minute. Aici intervine măiestria ta și stăpânirea de sine, combinate într-un mod fericit cu o foarte bună cunoaștere a materialului prezentat.

Dar haideți să stabilim ce anume se prezintă pe slide în prezentarea power point!

– Se prezintă studiul de caz, nicidecum partea teoretică. Evident teoria trebuie foarte bine stăpânită pentru că există o probabilitate mare de a vi se adresa întrebări din această parte. Unele comisii de licență/disertație solicită în mod clar prezentarea studiului de caz și adresează întrebări din partea teoretică a lucrării.

– În acest context pe slide-uri veți include grafice, scheme – unele deja existente în lucrare, altele pe care le veți crea special pentru prezentarea Power Point. Pentru a oferi informații suplimentare veți utiliza capacitatea de a vorbi, iar informația verbală nu o veți include în slide-uri.

Nu vă hazardați în alegerea unor fonduri sau fonturi „miraculoase”. Fondul alb este cel mai odihnitor. Chiar dacă veți alege altceva, gândiți-vă la cei care urmăresc prezentările (toate, nu doar pe a voastră!!!) și încercați să-i relaxați, nu să-i enervați când vă urmăresc!

Conținutul unor slide-uri dintr-o prezentare în Power Point

În cazul în care în sală este multă lumină, ideală este utilizarea unui fundal albastru închis cu litere albe boldate. Dacă sala este de dimensiune mare – gen aulă, este necesar ca literele să fie suficient de mari ca să se poată citi și de la o distanță de 10 metri.

Slide-urile nu trebuie să cuprindă mult text. Scrieți doar ideile principale ale capitolului prezentat, pe care le veți completa fără să citiți de pe ecran. Cea mai slabă impresie posibilă o veți face atunci când citiți cuvânt cu cuvânt de pe ecran. Aceasta denotă lipsă de pregătire și faptul că nu stăpâniți subiectul.

Poate te interesează și verificare antiplagiat.

Structură Slide-uri

Cele 10-12-15 slide-uri pot cuprinde:

Slide 1: Titlu, nume absolvent, îndrumător și alte elemente de copertă.

Slide 2: Cuprins (numai titlurile capitolelor) eventual motivarea alegerii temei. Cuvintele scrise de voi și ceea ce vă motivează sunt mai importante decât citatele pompoase, care poate au mai fost citite anterior de profesorii din comisie.

Slide 3…. 9 – 13. Analize, evoluții, studii de caz.

Slide 14 – 15. Concluzii (nu mai mult de 3, schematic prezentate)

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.