Verificare antiplagiat

Programe de verificare antiplagiat

Programe de verificare antiplagiat sau cum poți să-ți verifici lucrarea de licență/ disertație/ diplomă pentru plagiat?

După muncă asiduă (sau mai puțin asiduă – că ai avut parte și de ceva „ajutor”) ai finalizat lucrarea ta de licență/disertație/diplomă.

Dacă ai lucrat intens, ai studiat cu mare grijă literatura de profil și ai rezumat cu propriile tale idei și potrivit propriei tale înțelegeri toate materialele utilizate citând sursa studiată, iar concepția studiului de caz a fost în proporție de 100% bazată pe propriile tale ideii ești pregătit/ă de a depune lucrarea fără a urma alți pași.

Dacă însă ești conștient (ă) de faptul că implicarea ta nu a fost 100%, ar fi ideal ca înainte de a te prezenta cu CD-ul la universitate pentru a introduce lucrarea în programul antiplagiat agreat de această instituție, să îți verifici și individual lucrarea. Nu își dorești surprize neplăcute – este un lucru cert!

În funcție de normele proprii, fiecare Universitate consideră drept acceptabil un anumit procent de „plagiat” și respectiv de citări din literatura de profil. Așadar ai o șansă de redresare dacă afli înaintea comisiei de existența eventualelor surse plagiate și rectifici situația! Dar să vedem atunci care sunt variantele tale de a-ți verifica lucrarea, utilizând programe destinate detectării plagiatului.

În primul rând trebuie să știți că sunt mai multe variante de programe pe care le puteți utiliza individual:

  • Programe online – gratuite, în versiuni demo – sau cu limitări cu 1– 3 accesări pe zi de exemplu.
  • Programe online – plătite.
  • Programe ce se pot instala în calculator – versiuni trial și ulterior cu taxă unică sau abonament.

Voi oferi în cele ce urmează câteva exemple de astfel de programe pe care personal le-am testat comparativ pentru a alege cea mai potrivită variantă pentru clienții noștii dornici să își verifice lucrările realizate înaintea depunerii la Universitate. Este vorba de conturi individuale nu instituționale.

În lista mea de căutare Google cel dintâi link care apare ca rezultat al căutării expresiei „program antiplagiat” este softul online https://sistemantiplagiat.ro/. Aceasta pentru că folosesc acest soft de ceva vreme, cam de când a apărut în România. Fiind online, l-am folosit fără probleme atât de pe Windows, cât și de pe MacOsx. Potrivit descrierii softului pe pagina companiei care îl comercializează, utilizatorii realizează conectarea la sistem pe pagina web www.sistemantiplagiat.ro. Pentru detectarea plagiatului aceștia realizează încărcarea textelor la nivelul sistemului (prin inserarea cu copy-paste în caseta specială sau prin upload din locația selectată), iar analiza se fundamentează pe compararea conținutului introdus cu bazele de date aflate la dispoziția sistemului – Internet și legislativă la contul individual. Ca urmare a acestei analize programul furnizează un „Raport de Similitudine”, la nivelul căruia sunt evidențiate fragmentele detectate, mărimea acestora în număr de cuvinte identice și resursele web față de care s-au detectat similarități. Sistemul funcționează pe baza achiziției de tokeni – 1 token reprezentând contravaloarea a 11 lei necesari pentru scanarea în scopul detectării plagiatului a 28.000 de caractere (dacă se efectuează plata online cu cardul), dar oferă și posibilitatea plății prin SMS la o sumă doar puțin mai mare. De precizat că programul are capacitatea de a detecta încercările de fraudare a scanărilor împotriva plagiatului prin înlocuirea unora dintre caractere cu altele similare ca aspect vizual, dar considerate non-latine – evidențiate la capitolul „Avertismente și alerte” al raportului de similitudine. Este un soft foarte utilizat în domeniul universitar din țara noastră și consider că este de apreciat aspectul că atrage atenția asupra aspectului că „valori ridicate ale coeficienților nu indică automat plagiat”, solicitând o analiză rațională a unei persoane autorizate – în cazul nostru coordonatorul științific al lucrării, care nu este absolvit de responsabilitatea supervizării temeinice a lucrărilor coordonate.

Voi ce softuri utile în detecția plagiatului ați testat?

Un alt program pe l-am testat și am observat că este gratuit în limita unui număr de 3 încercări zilnice, pentru texte de mici dimensiuni, după care ți se solicită să îți creezi un cont ce poate fi deschis și utilizând rețelele de socializare este cel aferent linkului: http://plagiarisma.net/ro

Câteva caracteristici ale acestui program includ:

  • Posibilitatea încărcării materialului din Drive, prin upload-ul din locația de pe hard, sau inserarea textului cu funcția copy-paste.
  • Dacă încercați să încărcați mai mult decât doar un număr mic de cuvinte programul vă afișează un mesaj: „Utilizați o versiune limitată a plagiat checker. Conectați-vă rapid cu rețele sociale”.

Puteți să vă conectați cu rețelele sociale – iar utilizarea serviciului se poate plăti pentru o zi, trei, șase luni sau ca abonament lunar cu sume între 8 și 45 de dolari.

Un software gratuit pe care îl puteți instala în calculatorul dvs. pentru detecția plagiatului în lucrările întocmite este softul oferit de către „Detectare plagiat” pe site-ul lor http://detectareplagiat.ro/. Sistemele de operare sub care rulează acest soft sunt: Windows Vista, Windows 7, Windows 8,Windows 10. Am instalat și am efectuat scanarea textului dorit – destul de rapid (viteza de scanare depinde și de conexiunea dvs. la Internet) – constatând că rezultatele au o acuratețe destul de măricică. Acest soft detectează principalele surse utilizate – cele folosite în cea mare proporție fără nici cea mai mică intervenție, le recunoaște și evidențiază, însă în experimentul efectuat de mine prin scanarea comparativă a aceluiași text cu mai multe softuri pentru detecția plagiatului, procentul total de plagiat pe care îl detectează nu include și frazele de mică lungime, rezultând o diferență cu până la 10-15% față de situația evidențiază la scanarea textului prin celelalte softuri (prin cele cu plată).

Softul „Plagiarism Detector” https://plagiarism-detector.com/c/ro/index.php reprezintă un soft pentru desktop utilizabil pe Windows XP, Vista, 7, 8 și versiuni ulterioare (eu l-am testat pe Win 10, 64 bit) care oferă posibilitatea unui abonament individual plătit fără limitări de număr de materiale scanate antiplagiat, la sume accesibile plătibile o singură dată, cuprinse între 170 și 420 de lei – cu facilități aferente tipului de licențiere. Acest soft este utilizabil și în versiune instituțională și pot să spun din propria experiență că sunt și universități românești care îl utilizează. Pentru acesta am instalat o versiune demo, utilă pentru a semnala procentul de plagiat detectat, procentul de citări (textele între ghilimele – cu trimiteri la surse) și procentul de originalitate, însă – în varianta demo cu sublinierea surselor plagiate pentru primele 10 documente scanate. În varianta cu plată aceste surse sunt evidențiate și prezentate comparativ, ceea ce ușurează studentului munca de corectare a elementelor plagiate.

Am mai efectuat testări și pentru alte softuri online însă nu am văzut diferențe notabile așa că la final am rămas la acestea patru pentru a selecta varianta cea mai potrivită.

Vor urma și articole de blog în care voi realiza tutoriale pentru unele dintre aceste softuri, pentru a exemplifica maniera de utilizare și caracteristicile acestora.

La final decizia de utilizare vă aparține, dar măcar o veți lua în cunoștință de cauză.

 

Poate te interesează și Prezentarea Power Point  sau Licența / Disertația mea

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.