Licența / Disertația mea

De la întocmirea la prezentarea licenței, disertației/ lucrării de diplomă

La finalul ultimului an de facultate/masterat, te așteaptă un mare hop: lucrarea de diplomă (licență, disertație). Pe lângă întocmirea sa, care este un proces anevoios, la fel de stresantă este și susținerea ei. Aceasta contează, adesea, mai mult decât conținutul propriu-zis al licenței ori disertației tale, prin urmare, este esențial să te pregătești de susținere temeinic.

Pregătește-te serios pentru a-ți susține lucrarea de diplomă! 

Iată în rândurile următoare, ce poti să faci pentru a asigura succesul în susținerea lucrării de diplomă!

a. Tot mai multe instituții de învățământ superior solicită studenților în anii de final, ca o măsură preventivă menită să detecteze plagiatul, depunerea lucrării de licență/disertație și în format electronic, pe CD sau să o încarce în platformele proprii. Pentru evitarea unor eventuale neplăceri legate de susținerea lucrării este deosebit de utilă verificarea conținutului său de mai multe ori, cu precizarea surselor din care au fost preluate citatele și a resurselor bibliografice utilizate, și de ce nu chiar introducerea textului final gratuit sau contracost în platforme care permit detectarea plagiatului.

b. Pregătirea discursului aferent susținerii lucrării

Pentru aceasta este deosebit de utilă o foarte bună cunoaștere a conținutului său. Aceasta implică citirea sa integrală de câteva ori, și în funcție de cât de repede reușești să stăpânești informația. Realizarea unui rezumat care să constituie bază a întocmirii discursului (cunoscut în mediul academic drept „speech”). O zicală cunoscută încă din primi ani de școală este „Repetiția este mama învățăturii”, iar valabilitatea sa nu se pierde nici în cazul de față. În întocmirea discursului și în stăpânirea sa este de importanța vitală cunoașterea în amănunt a lucrării. Pe lângă susținerea discursului adeseori membrii comisiei vor adresa întrebări care se fundamentează pe cele prezentate de tine. Îți pot solicita detalii legate de partea teoretică sau de aplicabilitatea lor în partea practică.

c. Realizarea unor rezumate sau hand-out-uri

Deseori coordonatorul lucrării poate face recomandări cu referire la întocmirea unor materiale centralizatoare – care au menirea de a rezuma  conținutul lucrării și care își pot dovedi utilitatea nu numai în organizarea și sistematizarea informației prezentate comisiei de evaluare și îți pot servi drept suport pe care să îl oferi membrilor comisiei care nu au acces direct la lucrarea ta în forma tipărită. De reținut că aceste rezumate/hand-out-uri au menirea de a accentua aspectele importante ale lucrării, nu de a intra în amănunt. Tocmai de aceea este necesară o atentă întocmire a acestora și revizuirea lor anterior susținerii lucrării de diplomă.

d. Realizează o prezentare Power Point

Dacă hand-out-urile nu sunt necesare, atunci te vei confrunta cu nevoia de a întocmi o prezentare în Microsoft Power Point a lucrării tale de licenta/disertație. Asigură-te că aceasta este succintă și la obiect, că oferă informații relevante și, o dată ce te afli în fața comisiei de evaluare, că nu citești cuvânt cu cuvânt ce ai scris în ea. Fie vorba între noi, cu siguranță după atâția ani de studiu ai învățat deja să citești și nu te afli acolo pentru a demonstra acest lucru și mai mult poți fi convins/ă de aspectul că persoanele ce compun Comisia știu că ai învățat deja să citești și se așteaptă să fii capabil să faci o prezentare liberă, și în acest caz, iți va fi deosebit de utilă o pregătire prealabilă a discursului!

De asemenea, nu uita de tehnologia de care ai nevoie pentru a susține prezentarea Power Point: fă rost de un laptop (sau folosește-l pe al tău, dacă ai) și, eventual, și de un video proiector. Verifică funcționalitatea amândurora înainte de ziua susținerii lucrarii de licență/disertație/diplomă, pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când emoțiile își vor face loc.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.